Leefstijl

Leefstijl of levenswijze betekent letterlijk de manier van leven. Het biedt je de mogelijkheid om breder naar gezondheid te kijken. Het gaat hierbij niet alleen om de lichamelijke kant van gezondheid, maar ook om welbevinden, eigen regie, veerkracht, participatie, zingeving en het vermogen je aan te passen: Alles is Gezondheid!

Leefstijl draagt bij aan het verwezenlijken van de kernwaarden van de mens. Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.

Gezonde leefstijl
Een gezonde leefstijl betekent goed zorgen voor je lichaam én je geest; je voelt je daardoor vitaler, zit lekkerder in je vel en je blijft langer fit!

Om veranderingen in je leefstijl aan te brengen, is het belangrijk om te weten wat een goede leefstijl inhoudt. Wat kun je zelf doen om aan een gezonde leefstijl te voldoen? De vereniging Arts en Leefstijl heeft een leefstijlroer ontwikkeld. Het roer bestaat uit zes pijlers: ontspanning, slaap, beweging , voeding, sociaal en zingeving.

Deze pijlers hebben een grote invloed op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een gezonde balans tussen deze pijlers is van groot belang. Het is aangetoond dat een gezonde leefstijl veel chronische aandoeningen kan voorkomen zoals diabetes, COPD, hart- en vaatziekten. Ook kan een gezonde leefstijl een gunstige invloed hebben op het beloop van een ziekte en kan zelfs bijdragen aan het verdwijnen of verminderen van ziekteverschijnselen.

Leefstijlcoach
Wil je meer balans en ontspanning in je leven door minder stress?
Wil je je energieker voelen?
Wil je meer bewegen, maar vind je het moeilijk om daarmee te beginnen of werkt je lichaam niet altijd mee?
Wil je gezond eten, maar weet je niet goed hoe je dat kunt doen?
Wil je je gedrag veranderen door te stoppen met roken of overmatig alcoholgebruik?

Als leefstijlcoach begeleidt Jacinthe mensen die gezonder willen leven. Ze helpt en ondersteunt je bij het veranderingsproces, bijvoorbeeld als je wilt afvallen en op gewicht wilt blijven of als je ongezonde gewoontes, zoals roken  en overmatig drinken wilt aanpakken. Ontspanning, stressmanagement en slaap zijn ook onderdeel van de leestijlinterventies, net als aandacht voor beweging.

Jacinthe heeft een brede, holistische kijk op gezondheid. Het accent ligt niet op ziekte, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Het gaat niet om wat iemand niet meer kan, maar juist om wat iemand wél kan, belangrijk vindt en eventueel wil veranderen. Samen wordt gekeken naar de wensen, de behoeften en de mogelijkheden van de cliënt om de leefstijl aan te kunnen passen.

Haar bredere benadering van gezondheid draagt bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Daarbij is de zelfredzaamheid en de eigen regie van mensen het uitgangspunt. Voor jezelf zorgen, stap voor stap naar een gezonder en gelukkiger leven!

Reacties zijn gesloten.