Praktijk

Jacinthe Smits start in 2003 haar praktijk in het Medisch Centrum Vathorst. Zij is vanaf het begin (2002) betrokken bij het oprichten van dit eerstelijns medisch centrum.

Na haar studies verpleegkunde-A (Radboudumc) en oefentherapie Mensendieck, lanceert Jacinthe in Amsterdam haar praktijk. Vijf jaar later vertrekt ze voor vier jaar naar Duitsland (Bonn). Daar heeft ze gewerkt als oefentherapeut Mensendieck in een praktijk van Nederlandse fysiotherapeuten. Aansluitend verhuist ze met haar gezin voor enkele jaren naar Frankrijk (Parijs).

Terug in Nederland begint Jacinthe met een aantal waarnemingen. In 2002 komt ze in aanraking met de nog te realiseren nieuwe wijk Vathorst in Amersfoort. Ze wordt betrokken bij de oprichting van het eerstelijns medisch centrum. In samenwerking met twee huisartsen start ze in 2003 haar nieuwe praktijk. In de loop der jaren groeit het centrum uit met een groot aantal disciplines.

In 2015 specialiseert Jacinthe zich in Slaapoefentherapie en SlaapSlim en in 2016 voltooit zij de opleiding Body & Mind Language (BML). Daarmee is zij gekwalificeerd coach (individuele begeleiding) en trainer binnen het bedrijfsleven (groepscoaching). In 2019 heeft zij tevens de opleiding Acceptance and Commitment Therapy afgesloten en werkt zij nu ook als ACT-therapeut. Als aanvulling daarop volgt in 2021 het traject tot Leefstijlcoach Oefentherapeut.
De praktijk is aangesloten bij de beroepsvereniging en bij verschillende kwaliteitsnetwerken.

Motivatie
Laagdrempeligheid en een bundeling van expertise en ervaring staan bij Jacinthe hoog in het vaandel. ‘Ik waardeer de nauwe samenwerking met de andere disciplines in ons Medisch Centrum, alsook de complementaire zorg die de cliënten op deze wijze kan worden gegeven. De zorg wordt hierdoor toegankelijker, zodat de cliënt efficiënter en beter geholpen kan worden. Wat mij inspireert, dat is samen met de cliënt op zoek te gaan naar de oplossing van het probleem. Ik heb de overtuiging dat ieder mens door bewustwording in beweging kan komen en daardoor mogelijkheden kan scheppen voor verandering. Hierbij staan de veerkracht en zelfredzaamheid van mensen centraal.’

Specialismen
Naast de behandeling van houdings- en bewegingsgerelateerde klachten en de preventie hiervan, kun je bij Jacinthe terecht voor:

  • Adem- en ontspanningstherapie; overbelasting, burn-out, stress, angst, depressie en disfunctionele ademhalingsklachten (o.a. hyperventilatie).
  • Behandeling van slaapproblemen (insomnie, hypersomnie, bioritmeproblematiek), voor zowel volwassenen als voor kinderen; gecertificeerd (Baby & Kinder-)Slaapoefentherapeut en SlaapSlim.
  • Psychosomatische coaching en training: coach en trainer BML.
  • Gedragstherapie ‘Acceptance and Commitment Therapy’: ACT-therapeut. Deze gedragstherapie helpt je om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die we in het leven tegenkomen, zodat je kan blijven investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt. In contact komen met je kernwaarden en tegelijkertijd psychologisch flexibeler worden: van klacht naar veerkracht!
  • Leefstijl, toepasbaar voor zowel de preventieve- als voor de curatieve zorg: Leefstijlcoach.
  • Begeleiding in de periode van de overgang, deskundige zorg vanuit een breed perspectief  (Positieve Gezondheid / Bio-Psycho-Sociaal).

Behandeling van kinderen
Jacinthe ziet kinderen met houdingsgerelateerde klachten, zoals aan de rug, nek en schouders, maar ook met hoofdpijnklachten en slaapproblemen. Het is opvallend dat deze klachten, ondermeer door het gebruik van digitale middelen en door (prestatie-)druk die zij vaak ervaren, fors toenemen. Door de slaapproblemen ontstaan vermoeidheids- en concentratieklachten, ook bij ouders van hele jonge kinderen met een slaapprobleem.

Kinderen in de groei ontwikkelen door het veelvuldig gebruik van smartphones, tablets en spelcomputers, een kromme, vergroeide rug. Deze verstrakking en verstijving van de wervelkolom heeft grote gevolgen voor de gezondheid; minder balans, motorische problemen, meer blessures en minder energie. Ook neurochirurgen kijken niet meer op van een 16-jarige met een hernia.

Voor een gezonde fysieke en mentale ontwikkeling hebben kinderen veel beweging en ook ontspanning nodig. Daarnaast is een goede houding belangrijk ter voorkoming en het oplossen van klachten. Een gezonde houding is aan te leren!

Ook kinderen met afwijkingen aan de wervelkolom zoals scoliose, kyfose en de ziekte van Scheuermann worden door Jacinthe begeleid. Daarnaast behandelt zij kinderen met ademhalingsklachten, zoals disfunctioneel adempatroon, hyperventilatie, astma. Zij werkt samen met huisartsen en specialisten, zoals de kinderarts, -orthopeed, neuroloog en longarts.

Bedrijfsleven
Naast de werkzaamheden in het Medisch Centrum Vathorst is Jacinthe ook actief in het bedrijfsleven. Zij richt zich op analyse, preventie en duurzame oplossingen van werkgerelateerde klachten. Zij begeleidt bedrijven op organisatie-, team- en individueel niveau.

 

Reacties zijn gesloten.