Praktijk

Jacinthe Smits start in 2003 haar praktijk in het Medisch Centrum Vathorst. Zij is vanaf het begin (2002) betrokken bij het oprichten van dit eerstelijns medisch centrum.

Na haar studies verpleegkunde-A (Radboudumc) en oefentherapie Mensendieck, lanceert Jacinthe in Amsterdam haar praktijk. Vijf jaar later vertrekt ze voor vier jaar naar Duitsland (Bonn). Daar heeft ze gewerkt als oefentherapeut Mensendieck in een praktijk van Nederlandse fysiotherapeuten. Aansluitend verhuist ze met haar gezin voor enkele jaren naar Frankrijk (Parijs).

Terug in Nederland begint Jacinthe met een aantal waarnemingen. In 2002 komt ze in aanraking met de nog te realiseren nieuwe wijk Vathorst in Amersfoort. Ze wordt betrokken bij de oprichting van het eerstelijns medisch centrum. In samenwerking met twee huisartsen start ze in 2003 haar nieuwe praktijk. In de loop der jaren groeit het centrum uit met een groot aantal disciplines.

In 2015 specialiseert Jacinthe zich in Slaapoefentherapie-SlaapSlim en in 2016 voltooit zij de opleiding Body & Mind Language. Daarmee is zij coach (individuele begeleiding) en trainer binnen het bedrijfsleven (groepscoaching). In 2019 heeft zij tevens de opleiding Acceptance and Commitment Therapy afgesloten en werkt zij nu ook als ACT-therapeut.

Motivatie
Laagdrempeligheid en een bundeling van expertise en ervaring staan bij Jacinthe hoog in het vaandel. ‘Ik waardeer de nauwe samenwerking met de andere disciplines in ons Medisch Centrum, alsook de complementaire zorg die de cliënten op deze wijze kan worden gegeven. De zorg wordt hierdoor toegankelijker, zodat de cliënt efficiënter en beter geholpen kan worden. Wat mij inspireert, dat is samen met de cliënt op zoek te gaan naar de oplossing van het probleem. Ik heb de overtuiging dat ieder mens door bewustwording in beweging kan komen en daardoor mogelijkheden kan scheppen voor verandering.’

Jacinthe: ‘Door de interventies worden cliënten zich bewust van de oorzaak van hun klachten. Je krijgt inzicht in de reactie van het lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen (stress). Zo leer je omgaan met de klachten en voorkom je dat deze terugkeren. Ik werk zowel met volwassenen als met kinderen’.

Specialismen
Naast het behandelen van houdings- en bewegingsgerelateerde klachten en de preventie hiervan, heeft Jacinthe de volgende specialismen ontwikkeld:

  • Adem- en ontspanningstherapie; overbelasting, burn-out, stress, angst, depressie en disfunctionele ademhalingsklachten (o.a. hyperventilatie).
  • Behandeling van slaapproblemen (insomnie), voor zowel volwassenen als voor kinderen; gecertificeerd Slaapoefentherapeut-SlaapSlim.
  • Zwangerschapsgerelateerde klachten; behandeling van (bekken)klachten, zowel tijdens als na de zwangerschap.
  • Lichaamsgericht coachen: coach en trainer BML.
  • Gedragstherapie ‘Acceptance and Commitment Therapy’: ACT-therapeut.

Behandeling van kinderen
Steeds meer schoolgaande kinderen vinden de weg naar haar praktijk. Zij komen met houdingsgerelateerde klachten, zoals klachten aan de rug, nek, schouders, pols, hoofdpijnklachten en slaapproblemen. Het is opvallend dat deze klachten, ondermeer door het gebruik van digitale middelen, fors toenemen; Gameboy-rug, Tablet-, iPhone-nek en vermoeidheids- en concentratieklachten.

Kinderen in de groei ontwikkelen door het veelvuldig gebruik van smartphones, tablets en spelcomputers, een kromme, vergroeide rug. Deze verstrakking en verstijving van de wervelkolom heeft grote gevolgen voor de gezondheid; minder balans, motorische problemen, meer blessures en minder energie. Ook neurochirurgen kijken niet meer op van een 16-jarige met een hernia.

In de groei is houdingscorrectie met oefeningen en indien wenselijk met braces nog mogelijk. Op volwassen leeftijd is dat lastiger. Daarom is een juiste houding erg belangrijk en een goede houding is aan te leren!

Ook kinderen met afwijkingen aan de wervelkolom zoals scoliose en ademhalingsklachten zoals hyperventilatie worden door Jacinthe behandeld. Zij werkt samen met huisartsen en specialisten, zoals de kinderarts, -orthopeed en neuroloog.

Bedrijfsleven
Naast de werkzaamheden in het Medisch Centrum Vathorst is Jacinthe ook actief in het bedrijfsleven. Zij richt zich op analyse, preventie en duurzame oplossingen van werkgerelateerde klachten. Zij begeleidt bedrijven op organisatie-, team- en individueel niveau.

 

Reacties zijn gesloten.